АРХИВА ВЕСТИ ДЕЦЕМБАР
 

НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

31.12.2009.

Свим становницима Градске општине Палилула и Града Ниша, нашим пословним партнерима који су подржали наше развојне пројекте, честитам нову 2010.годину и Божићне празнике, са жељом да нам Нова година буде срећнија и успешнија од свих претходних. Палилулцима желим добро здравље, нашим породицама и нашј деци пуно успеха у раду и среће у животу. Желим да имамо пуно посла да заједничким радом учинимо да квалитет живота у нашој општини буде бољи и садржајнији и да радимо више него у претходној години. Очекују нас велики послови на путу европских интеграција и зато се морамо окупити око заједничког циља, а то је бољи живот свих грађана у нашој Општини.

 

Ваш,

Председник Градске општине Палилула

Проф.др Игор Новаковић

 

УСПЕШАН РАД ОПШТИНЕ У 2009 ГОДИНИ

29.12.2009.

По већ устаљеној традицији, на завршетку ове календарске године, на Новогодишњој конференцији за новинаре, председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић поднео је годишњи извештај о раду. По оцени председника али и грађана, Градска општина Палилула је као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша у 2009. години остварила веома запажене резултате. Успостављен је систем менаџмента квалитета у складу са захтевима стандарда ИСО 9001:2008. Овим се Градска општина Палилула нашла на светској референтој листи локалних самоуправа које својим радом испуњавају строге захтеве овог стандарда квалитета а то је пре свега потпуно задовољство корисника услуга – грађана и свих запослених Градске општине Палилула.

детаљније

 

НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉА И ДЕЦИ РОМСКЕ ПОПУЛАЦИЈЕ

29.12.2009.

Делегација општинског Већа Градске општине Палилула, на истеку 2009.године, обишла је децу и становнике у насељима Општине где претежно живи ромска популација. То је био повод за доделу новогодишњих пакетића али и за сагледавање услова и квалитета живота ове етничке групе, која по попису из 2002. године чини 4,75 одсто становиштва Палилуле. „Доделом пакетића желимо да сва деца у Нишу и на Палилули имају исти статус и исте услове живота – истако је Бобан Микић, члан општинског Већа који је са Славољубом Савићем, помоћником начелника Управе општине посетио децу ромске популације у делу насеља „Црвена звезда“. Ово неурбано „ромско насеље има пуно нерешених питања: проблем неусловног становања и инфраструктуре, лоши услови живота, нерешено власништво простора. Покушаћемо да у 2010.години, уз помоћ  Републике, добијемо средства за унапређење услова живота становника у овом ромском насељу-нагласио је члан Већа Бобан Микић. Деца ромске популације су изопштена из друштва, не иду у школе, обданишта.

детаљније

 

БРЕНД ПАЛИЛУЛЕ У КАЛЕНДАРУ ОПШТИНЕ ЗА 2010

28.12.2009.

Председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић са сарадницима, приредио је пријем за 61 најуспешнијег студента (са три факултета која су у саставу Универзитета у Нишу: Факултет спорта и физичког васпитања, Факултет заштите на раду и Природно-математички факултет), ученике две средње школе (Гимназија „Светозар Марковић“ и Електротехничка школа „Мија Станимировић“ ), седам основних и две специјалне школе које раде на територији Општине а заступљени су у КАЛЕНДАРУ Градске општине Палилула за 2010.годину. На промоцији КАЛЕНДАРА у Нишком културном центру председник Новаковић је нагласио да овај пројекат промовише успешне младе људе на којима почива даљи развој Општине и Града.

детаљније

 

ГЕНЕРАЛНИ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН ЗА БРЖИ РАЗВОЈ

28.12.2009.

У просторијама Градске општине Палилула, у присуству руководства ове организације локалне самоуправе, разматран је нацрт Генералног урбанистичког плана Ниша за период 2010 – 2025 године са посебним освртом на територију ове општине. О детаљима плана говорио је одговорни архитекта Мирољуб Станковић из Завода за урбанизам у Нишу. По оцени учесника разговора, ради се о добро урађеном стратешком документу чијом се применом може унапредити рад општине Палилула и Града у целини. Дати су и одређени предлози за допуну овог документа који су проистекли из разговора са грађанима и јавних расправа у насељеним местима Градске општине Палилула. Иначе, јавни увид плана спровешће се до 18.01.2010. године. У периоду јавног увида план је изложен у просторији Управе за планирање и изградњу града Ниша, ул. Генерала Транијеа број 10.

детаљније

 

ПОКРОВИТЕЉ ДЕЧИЈЕГ ФЕСТИВАЛА И ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА

25.12.2009.

У нишкој хали „Чаир“, градска већница Душица Давидовић, отворила  је „Први нишки Новогодишњи дечји Redi grup фестивал“, који је  организоавао Сити маркетинг центар. Фестивал ће трајати до 29. децембра, а покровитељи акције су Град Ниш, нишке општине Пантелеј, Палилула и Црвени крст, као и бројни спонзори. Церемонијалу отварања Фестивала присуствовали су Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула. „Хала Чаир наредних дана биће велико забавиште. Сва деца која зимски распуст не проводе на планини или код рођака, имаће прилику да се забављају на чаирском полигону музике, уз плес и позоришне представе- истакла је на отварању Душица Давидовић, градска већница. Драгоцено је свако зрнце којим успемо да задржимо што дуже дете у нама, јер то нам продужава живот и улепшава свакодневицу.

детаљније

 

БЕСПЛАТНЕ УЛАЗНИЦЕ ЗА ФЕСТИВАЛ ДЕЦИ У ВРТИЋИМА

25.12.2009.

Поводом одржавања првог нишког Новогодишњег „ДЕЧИЈЕГ ФЕСТИВАЛА“, Градска општина Палилула, као један од покровитеља манифестације  обезбедила је 1000 бесплатних улазница за децу која су смештена у вртићима на територији Општине. Бесплатне улазнице су малишанима у ВРТИЋИМА поделили чланови општинског Већа и председник Скупштине.  Вртић „Пепељуга“ обишли су чланови општинског Већа Зорица Стојиљковић и Милан Стевановић.  Вртић „Црвенкапа“ посетили су Милош Стојковић и Милан Андрејић а вртић „Бајка“ Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бобан Микић, члан општинског Већа.

детаљније

 

НАЈАВЉЕНО ОДРЖАВАЊЕ НОВОГОДИШЊЕГ ДЕЧИЈЕГ ФЕСТИВАЛА

24.12.2009.

“Позивамо Вас да заједничким снагама урадимо нешто за нашу децу и нас саме. Будите део првог новогодишњег Дечијег фестивала, који ће се одржати 25-29. децембра у хали Чаир у организацији City marketing centra и Спортског центра Чаир а под покровитељством града Ниша и градских општина Палилула, Пантелеј и Црвени крст!”. Ово су биле речи организатора и покровитеља првог новогодишњег Дечијег фестивала на конференцији за новинаре која је поводом почетка Фестивала одржана у Медија центру Ниш. О програму ове јединствене манифестације говорили су Оливер Пауновић и Саша Ђорђевић а у име покровитеља Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула, Братислав Игњатовић, директор Спортског центра “Чаир” и Владимир Јовановић, директор ТОН-а.

детаљније

 

ТРИНАЕСТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ

23.12.2009.

Одборници Скупштине Градске општине Палилула, по позиву председника Милана Ђурђевића, учествовали су у раду 13.седнице Скупштине, која је заказана по хитном поступку. На овој седници разматрана су два достављена предлога Градског Већа. Како се ради о питањима која су од интереса за грађане Градске општине Палилула- како је назначено у образложењу позива, из тог разлога је и сазвана хитна седница Скупштине како би се дата претходна мишљења доставила Скупштини града Ниша на даљу процедуру. Након усвајања Записника са 12. седнице Скупштине Градске општине Палилулa разматран је предлог Програма развоја града Ниша за 2010. годину. Скупштина градске општине Палилула подржла је у целости Програм развоја града за 2010. годину. Донето је Решење о давању позитивног Мишљења на Програм развоја града за 2010. годину Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине.

детаљније

 

ОТВОРЕН ОПШТИНСКИ ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА

18.12.2009.

У Градској општини Палилула, у насељу „Бубањ“ отворен је Центар за развој предузетништва (www.palilulamsp.eu) који је основан у оквиру ЛЕДИБ програма, уз финансијску подршку Владе Краљевине Данске. Промоцији Центра и нових просторија у улици Војводе Путника број 8, присуствовали су представници МСПП сектора, Града Ниша, ЛЕДИБ програма, Економског факултета и руководство Градске општине Палилула. „Удео малих и средњих предузећа у привреди Градске општине Палилула расте из године у годину. Привреда Градске општине Палилула има све карактеристике транзиционе привреде коју карактерише доминација малих и средњих предузећа у приватном власништву. Највећи потенцијал за економски развој...

детаљније

 

ПОДСТИЦАЈ ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА

18.12.2009.

У петак, 18.децембра, у 14:00 сати, у улици „Војводе Путника 8 биће отворен Центар за развој предузетништва Градске општине Палилула. Овим поводом, у присуству представника Града Ниша, ЛЕДИБ програма и Градске општине Палилула, јавност ће бити упозната о програму рада Центра. За реализацију пројекта „Оснивање Центра за развој предузетништва“ у Градској општини Палилула, који се остварује у оквиру програма локалног економског развоја у Нишавском управном округу, Влада Краљевине Данске је обезбедила 1,5 милиона динара. Пројекат је један од седамнаест развојних пројеката, који су одобрени и Градској општини Палилула, од стране ЛЕДИБ програма, на тему локалног економског развоја и повећања запослености.

детаљније

 

ГРАЂАНИ СУ ОБАВЕЗНИ ДА УКЛОНЕ СНЕГ СА ТРОТОРА!

 17.12.2009.

 Комунални инспектори Управе  Градске општине Палилула у Нишу од тренутка када је пао први снег обишли су већи део насеља Општине и упозоравали предузетнике, власнике трговинских радњи, станаре зграда-власнике индивидуалних стамбених објеката да у најкраћем року морају очистити снег и лед испред својих објеката. О уклањању снега и леда са тротоара и путева, који нису обухваћени програмом  рада зимске службе, старају се грађани, предузећа, друга правна лица и предузетници. Они су дужни  да отклањају снег и лед са прилазних путева и стаза до пословних зграда и просторија које користе, као и са тротоара и кровова  зграда и да на прилазе посипају техничку со или ризлу. По правилу, уклоњени снег се депонује на ивици тротоара, а ако је тротоар мање ширине од 1,5 м  на ивичњак коловоза, тако да не омета пролаз  пешака тротоаром и саобраћај на коловозу. 

детаљније

 

ФОНТАНА КАО ДЕО ПРОЈЕКТА ЕСТЕТСКОГ УРЕЂЕЊА ПРОСТОРА

15.12.2009.

Председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић са сарадницима представиo je новинарима, у Нишком културном центру, програм активности на уређењу међублоковског простора у општини. Овим поводом промовисано је уређење парковне површине и новоизграђена фонтана испред НКЦ-а. По речима председника Новаковића, естетско уређење простора и постављање фонтана планирано је и у насељу „Ледена стена“, испред месне канцеларије, као и у другим насељима где за то постоје одговарајући услови. Уређење међублоковског простора у Градској општини Палилула остварује се у сарадњи са Саветима грађана у насељеним местима Општине, јавним-комуналним предузећима и невладиним сектором. Ове активности обухватају више садржаја: уређење парковних површина,...

детаљније

 

САЧУВАЈМО ПЛАНЕТУ ЗЕМЉУ !

12.12.2009.

Под мотом „ПОЧНИМО ДАНАС…СПАСИМО СУТРА!”, Сада је време! Реци СТОП климатским променама !!!, у Нишу је, у организацији медијске ЕКОполис мреже и кооалиције невладиних организација, подмладака политичких странака, Зелене мрезе Града Ниша и локалних власти Региона “Евробалкан”,  успешно одржана завршна активност планетарне кампање против климатских промена. У тренутку када су се лидери из читавог света окупили на светском самиту ОУН о клими у Копенхагену-Данска, који се одржава до 18.децембра 2009, како би усагласили једну мисао која је постала услов за будући живот и просперитет оних који долазе за нама, око 3.500 грађана-посебно младих, учествовало је протекле недеље (од 7-12.децембра) у бројним програмима- трибинама, предавањима, изложбама слика ...

детаљније

 

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2010

11.12.2009.

Дванаеста седница Скупштине Градске општине Палилула одржана је 11.децембра у сали Нишког културног центра. На овој седници, којом су председавали Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Весна Јовановић-Јанковић, секретар Скупштине, већином гласова усвојен је Буџет Општине за 2010. годину у износу од 129,4 милиона динара. Како је истакнуто у уводном излагању предлога буџета, 92,2 милиона динара оствариће се на основу трансфера из других нивоа власти, око 37 милиона динара Општина ће обезбедити из сопствених прихода са планираним суфицитом од 5 милиона динара. Расходи су усаглашени са приходима и заједно су увећани за 8,1 одсто што је једнако пројектованој стопи инфлације за идућу годину. Према речима проф.др Игора Новаковића, председника Градске општине Палилула, у датим условима рада и надлежности Општина ће помоћи свим категоријама становништва којима је помоћ реално потребна. У протеклом периоду социјалну помоћ добијали су многи који то не заслужују.

детаљније

 

СТОП НАРУШАВАЊУ ЖИВОТНЕ СЕДИНЕ У ГОРЊЕМ МЕЂУРОВУ !

10.12.2009.

Руководство Градске општине Палилула обишло је у Горњем Међурову раднике ЈКП „Медиана“ и чланове Савета грађана села који су ангажовани на организованом уклањању дивљих депонија. Овом активношћу, која се изводи у оквиру програма светске еколошке кампање „Стоп климатским променама“ и одржавању светског самита ОУН за климу у Копенхагену, промовисана је и Општинска стратегија укључивања насеља на селу у организовано сакупљање и одвожење смећа. „Овом акцијом желимо да смањимо и спречимо настајање дивљих депонија и прекинемо са праксом нарушавања и загађења наши природних ресурса-истакао је Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула. Нико уз Мораву не пије воду из својих бунара а има их у изобиљу. Све то говори о нашој небризи. Поставља се питање, да ли једемо здраву храну? Уласком у систем организованог извожења смећа и трајним уклањањем депонија у Горњем Међурову учинићемо- каже Надица Живковић, председница Савета грађана, да ове просторе претворимо у оплемењене урбане целине.

детаљније

 

СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА ИЗ НИША

09.12.2009.

Потписивањем поруке „За спас планете Земље“, бројним активностима, предавањима, пројекцијама филмова, изложбама слика и експоната, трибинама, грађанском шетњом, од 7-13. децембра 2009 у Европској кући у Нишу и широм Србије, чланови ЕКОполис мреже учествоваће у планетарној кампањи под мотом „СТОП КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА“. Овим поводом, у Европској кући у Нишу одржана је конференција за новинаре. О значају Самита о клими ОУН у Копенхагену и активностима у Нишу и Региону говорили су Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине и одрживи развој Града Ниша, Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилула, проф.др Радивоје Манчић, председник Института „Екоман“, проф.др Павле Премовић, ПМФ-ЛГЦА, Драган Видојковић, ЕКОполис, проф.Славољуб Тодоровић Зоркин, Екоман АРТ. ЕКОполис

детаљније

 

ПАЛИЛУЛА ЗЕЛЕНА ОПШТИНА

Петстотина стабала у Спомен парку „Бубањ“ за планету Земљу

08.12.2009.

Поводом одржавања светског самита Уједињених нација у Копенхагену-Данска (7-18.децембра) и реализације пројекта „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“, који Градска општина Палилула реализује уз техничку подршку ЈКП „Горица“, oвај меморијални парк обишли су председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић, проф. Миодраг Радовић, члан Градског Већа,  Соња Поповић, председница Савета за заштиту животне средине и одрживи развој Града, Бранислав Јездимировић, директор ЈКП Горица и Бобан Микић, члан Већа Градске општине Палилуле. У оквиру овог пројекта уређења спомен парка „Бубањ“ и националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је недавно покренула Народна канцеларија председника Републике Србије и светских...

детаљније

 

РАЗВОЈ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА УЗ ПОДРШКУ ГРАДА

02.12.2009.

Радна верзија Програма развоја Града Ниша за 2010. годину, која је сачињена у Управи за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине-Одсек за одрживи развој Града Ниша, промовисан је и у Градској општини Палилула. О овом планском документу, који представља остваривање Стратегије развоја града Ниша (усвојена 2007) говорили су Драган Карличић, начелник Управе и Александар Ждраљевић, шеф одсека за одрживи развој. „Наша је жеља да се у овај процес планирања развоја и ову обавезу, која проистиче из Закона о локалној самоуправи и Статута града,- истакао је Драган Карличић, укључе сви заинтересовани и на тај начин дају свој допринос и преузму одговорност за будући развој града. И овај разговор у Градској општини Палилула је допринос сачињавању објективне анализе достигнутог степена развоја и дефинисању приоритета у развоју једне организације...

детаљније